Jane Fonda

Fortfarande ingen bokstav för den personen, kan du vara den första som skriver ett öppet brev på svenska till Jane Fonda.

Du kommer att meddelas via e-post svar på ditt brev. Bokstäverna inkludera en e-postadress ogiltig, för många stavfel, förtal eller kommentarer som strider mot lag kommer att raderas.

Jane Fonda, 0 öppna brev

Om Jane Fonda
Jane FondaJane Fonda, född 21 december 1937 i New York City, New York, är en amerikansk skådespelerska, politisk aktivist, feminist och författare.
Dotter till Henry Fonda och syster till Peter Fonda.
Hon hade småroller i skolpjäser men var egentligen inte alls intresserad av skådespeleri. I tonåren for hon till Paris för att studera konst. Tillbaka i USA började hon en karriär som fotomodell och var på omslaget till tidskriften Vogue två gånger.
1958 träffade hon Lee Strasberg och började studera vid dennes berömda teaterskola i New York, och helt plötsligt ville hon mer än allt annat bli skådespelare. Hon gjorde debut på såväl Broadway som i Hollywood 1960.
1965 gifte hon sig med den franske filmregissören Roger Vadim, som försökte göra henne till sexsymbol och en ny Brigitte Bardot, bland annat i filmen Barbarella.
I slutet på 1960-talet återvände Fonda till USA, där hon började engagera sig politiskt och kom i trångmål med myndigheterna på grund av att hon stödde Svarta pantrarna och indianerna. Hon var stark motståndare till Vietnamkriget, och tillsammans med skådespelaren Donald Sutherland bildade hon Anti-War Troup och trotsade Pentagon genom att resa runt till olika militärförläggningar. Hon poserade 1972 på en nordvietnamesisk luftvärnskanon, något som hon senare beskrivit som "den största missbedömning som jag överhuvudtaget kan föreställa mig".
1971 erhöll Jane Fonda en Oscar för sin roll i filmen Klute - en smart snut.
1973 skilde hon sig från Roger Vadim och ingick äktenskap med den militante krigsmotståndaren Tom Hayden. De producerade tillsammans dokumentären Introduction to the Enemy 1974, som handlade om hennes mycket kontroversiella resa till Nordvietnam.
Fonda Oscarsbelönades igen 1978 för sin roll i Hemkomsten och var under många år en av de mest efterfrågade karaktärsskådespelerskorna.
På 1980-talet blev hon hälso- och gympaprofet och startade en modefluga - aerobics - samt gav ut böcker om hälsa och skönhet, som till exempel Jane Fonda's Workout Book.
Hon skilde sig från Tom Hayden 1990 och året därpå gifte hon om sig med affärsmannen och mediamogulen Ted Turner. Även äktenskapet med Turner slutade i skilsmässa år 2001. 2009 Under ett middagsparty hemma hos Barbara Streisand och James Brolin. tillkännagav Jane Fonda förlovningen med Richard Perry, en 67-årig musikproducent.
År 2005 utkom hennes självbiografi Mitt liv så här långt (My Life So Far) och hon har fortsatt vara politiskt aktiv, bland annat genom att stödja Feministiskt initiativ.
Tillsammans med Vadim fick hon dottern Vanessa (f. 1968), medan hon fick sonen Troy (f. 1972) med Hayden.

Enligt Wikipedia.Automatisk bild. ► Jane Fonda på Kiao

Jane Fonda film med Filmer.Kiao Skådespelerska i följande filmer: Cinema Hela blad av film Jane Fonda

Kändisar > J > Jane Fonda